Sunday, 24 July 2011

Carbonnade Flamande

I asked my friend Florence for some ideas for this blog and she told me that where she lives they eat lots of ‘carbonnade flamande’, which is a beef stew cooked in ale with vegetable and often served with mash. I found a recipe on the internet and here it is…

J’ai demandé ma correspondante Florence pour des idées pour ce blog et elle m’a dit qu’ou elle habite ils mangent beaucoup de la carbonnade flamande, c’est un ragout de bœuf cuisine dans l’ale avec les légumes et souvent serve avec la purée. J’ai trouvé une recette sur le web et voilà…

Ingredients :
1 ¼ kg stewing beef
400ml Trappist ale, Leffe or Chimay ( I used 330ml of chimay)
3 garlic cloves
2 bay leaves
3tbsp flour, seasoned
2-3tbsp olive oil
250g lardons or pancetta
2 carrots
2 onions
1 leek
1tbsp tomato puree
350ml beef stock
1 bouquet garni or herbs de province
Parsley

Ingrédients :
1 ¼ kg de bœuf
400ml de Trappist ale, chimay ou Leffe (j’ai utilisé 330ml de Chimay)
3 clous de ail
2 feuilles de laurier
3tbsp de farine
2-3 c. soupe de l’huile de'olive
250g de lardons ou pancetta
2 carottes
2 oignons
1 poireau
1 c. soupe de purée des tomates
350ml de bouillon de bœuf
1 bouquet garni ou herbes de province
Persil

Marinate overnight the beef in ale with the garlic and the bay leaves.
Take the meat out of the marinade, reserving it for use later; pat the meat dry then coat in flour and cook in batches for around 5 minutes.
Then fry the pancetta and put it with the beef.
Then cook the carrots, onions and leek, this takes about 12 minutes, then add the puree and cook for 2 more minutes.
Replace the beef and pancetta into the pan and add the marinade, simmer, and then add the stock and the herbs bring to the boil.
Cook at 160˚C for 2 hours, serve with mash and green beans.

Faites mariner le bœuf pendant la nuit dans l’ale avec l’ail et les feuilles de laurier.
Sortez le bœuf et réservez la marinade ; tapez sec la viande et couvrez dans la farine et faites cuire pendant 5 minutes.
Puis faites frire la pancetta et mettez-la avec le bœuf.
Faites cuire les carottes, oignons et le poireau, ce prend environ 12 minutes, puis ajoutez la purée et cuisez-la pendant 2 plus minutes.
Remettez la bœuf et la pancetta dans la casserole et ajoutez la marinade, faites cuire à feu doux, puis ajoutez le bouillon et les herbes et portez l’ébouillions.
Enfournez à  160˚C pendant 2 heures, servez avec la purée et les haricots verts.




Madeleines au Citron

I’ve always wanted to make madeleine’s they are a really cute shape and they can be eaten time, the tin I bought came with a recipe for madeleine au citron, which I have adapted to make into lemon drizzle madeleines as we didn’t have any actual lemons only the juice. Time for Sunday afternoon tea!

Je voulais toujours faire des madeleines ils ont une forme très mignonne et ils peuvent être mangés a tout moments, le moule que j’ai acheté est venu avec une recette pour les madeleines au citron, que j’ai adapté pour faire les madeleines au ‘lemon drizzle’ car nous n’avons pas des citrons seulement le jus. C’est le temps pour du thé de quatre heures.

Ingredients :
125g butter
125g flour
125g sugar
4 eggs
1 sachet vanilla sugar
Zest of one lemon
(or 100g of icing sugar and 4tbsp lemon juice heated together and poured on top of the cooked madeleines)

Ingrédients:
125g de beurre
125 de farine
125g de sucre en poudre
4 œufs
Un sachet de sucre vanille
La zest d’un citron
(ou 100g de sucre glace et 4c. soupe du jus de citron chauffe ensemble et verse sur le haut des madeleines cuisine)

Cream together the butter and sugar, then add the egg yolks one by one.
Then mix in the flour, vanilla sugar and lemon zest.
Whisk the eggs whites into stiff peaks with a pinch of salt.
Mix the eggs into the other mixture.
Pour the mixture into the prepared mould.
Cook for 5 minutes at 180˚C then for 10 minutes at 200˚C.

Faites battre le beurre et le sucre, puis ajoutez les jaunes un par un.
Puis incorporez la farine, le sucre vanille et la zest.
Faites battre les blancs avec un peu du sel.
Incorporez les œufs dans l’autre mélange.
Versez le mélange sur le moule préparé.
Enfournez pendant 5 minutes à 180˚C the pendant 10 minutes à 200˚C.