I asked my friend Florence for some ideas for this blog and she told me that where she lives they eat lots of ‘carbonnade flamande’, which is a beef stew cooked in ale with vegetable and often served with mash. I found a recipe on the internet and here it is…
J’ai demandé ma correspondante Florence pour des idées pour ce blog et elle m’a dit qu’ou elle habite ils mangent beaucoup de la carbonnade flamande, c’est un ragout de bœuf cuisine dans l’ale avec les légumes et souvent serve avec la purée. J’ai trouvé une recette sur le web et voilà…
Ingredients :
1 ¼ kg stewing beef
400ml Trappist ale, Leffe or Chimay ( I used 330ml of chimay)
3 garlic cloves
2 bay leaves
3tbsp flour, seasoned
2-3tbsp olive oil
250g lardons or pancetta
2 carrots
2 onions
1 leek
1tbsp tomato puree
350ml beef stock
1 bouquet garni or herbs de province
Parsley
Ingrédients :
1 ¼ kg de bœuf
400ml de Trappist ale, chimay ou Leffe (j’ai utilisé 330ml de Chimay)
3 clous de ail
2 feuilles de laurier
3tbsp de farine
2-3 c. soupe de l’huile de'olive
250g de lardons ou pancetta
2 carottes
2 oignons
1 poireau
1 c. soupe de purée des tomates
350ml de bouillon de bœuf
1 bouquet garni ou herbes de province
Persil
Marinate overnight the beef in ale with the garlic and the bay leaves.
Take the meat out of the marinade, reserving it for use later; pat the meat dry then coat in flour and cook in batches for around 5 minutes.
Then fry the pancetta and put it with the beef.
Then cook the carrots, onions and leek, this takes about 12 minutes, then add the puree and cook for 2 more minutes.
Replace the beef and pancetta into the pan and add the marinade, simmer, and then add the stock and the herbs bring to the boil.
Cook at 160˚C for 2 hours, serve with mash and green beans.
Faites mariner le bœuf pendant la nuit dans l’ale avec l’ail et les feuilles de laurier.
Sortez le bœuf et réservez la marinade ; tapez sec la viande et couvrez dans la farine et faites cuire pendant 5 minutes.
Puis faites frire la pancetta et mettez-la avec le bœuf.
Faites cuire les carottes, oignons et le poireau, ce prend environ 12 minutes, puis ajoutez la purée et cuisez-la pendant 2 plus minutes.
Remettez la bœuf et la pancetta dans la casserole et ajoutez la marinade, faites cuire à feu doux, puis ajoutez le bouillon et les herbes et portez l’ébouillions.
Enfournez à 160˚C pendant 2 heures, servez avec la purée et les haricots verts.